Danışma Hattı

+90 532 520 00 61 - 0555 183 48 83

Büyük Tehlike BPA
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Endokronoloji dergisinde yayımlanan bir çalışmaya göre BPA’nın etkileri 4 nesil boyunca devam etmektedir.

GİMDES bu konuda 2009 yılından beri araştırmalarını kamu oyu ile paylaşmaktadır.

27.05.2009 tarihinde yayınlanan ilk yazımızda plastik-kaplar-risk-tasiyor

BPA Nedir?

Bisphenol-A nın kısaltılmış simgesi olan BPA gıda ambalajlarını (konserve, kutu meyvesuyu, süt) astarlayan kimyasalın bir içeriğidir. Aynı zamanda polikarbon plastiğin önemli bir yapı taşıdır. Genelde “geri dönüşümlü” tekrar tekrar kullanılan, tabanında 7 ile işaretlenmiş plastiklerdir… BPA bileşenleri temas ettikleri gıdalara geçmeye eğilimlidir. Bu zamanla olur ve ısı ile hızlanır.

10.11.2011 tarihinde GİMDES Dergimizin 14.sayımızda ise özetle,

Gıda Mühendislerimizden Derya ÖZTÜRK hanımefendinin ‘Plastiklerdeki Büyük Tehlike:BPA’ başlıklı yazısı, insanların sağlığını tehdit ettiği ortaya çıkarılan plastikler hakkında batı kaynaklarında yapılan araştırmaları gündeme getirmektedir.

27.11.2010’da yayınlanan bir yazımızda; Avrupada biberonlarda BPA yasaklandı

Avrupa Birliği, çocukların sağlığı açısından tehlikeli olduğu kabul edilen BPA‘nın gelecek yıl biberonlarda kullanımının yasaklanacağını bildirmiştir.

26.10 2011 yılında yayınlanan yazımızda; BPA zararları katmerleniyor

Yapılan çalışmalar BPA’nın zararlarının boyutunu ortaya koymaya devam ediyor. Son yapılan çalışmalar BPA’ya maruz kalan hamile bayanların çocuklarının düşük ağırlıkta ve solunum sorunları olduğunu belirtiyor.

29.07.2012 tarihli yazımızda; damacanada tehdit

GİMDES’in Helal Sertifikalama sisteminin önemini bir kere daha gözler önüne serdi. Damacana sularındaki skandal haberler, GİMDES’den aldıkları Helal Sertifikaları sebebi ile HAMİDİYE SU ve ABAND SU Firmalarına halkımızın ilgisini arttırdı.

Bu hatırlatmalardan sonra GİMDES Baş Denetçilerinden Gıda Mühendisi Derya ÖZTÜRK hanımefendinin en son gelişmeleri içeren yazısını altta bilginize sunuyoruz.

Endokronoloji dergisinde yayımlanan bir çalışmada, periyodik olarak 2 yıl boyunca 250 fare gözlemlenmiştir ve bu çalışma neticesinde BPA’nın etkilerinin diğer nesillere de geçtiği kanıtlanmıştır.

Genlerdeki değişikliklerden en çok etkilenen ilk generasyondur. Bu değişiklikler 4. Nesile kadar devam etmektedir.

Daha önce birçok yazımızda plastiklerde kullanılan BPA’nın zararlarından bahsetmiştik. BPA’nın zararlı etkilerini kanıtlayan çalışmalar gün geçtikçe artmaktadır. İşte bunlardan bazıları şu şekildedir;

Araştırmalar kontrollü beslenen fare grubunun BPA’ya daha çok maruz kalan fare grubuna göre birbirleriyle daha fazla etkileşim halinde olduğunu gösteriyor.

Bu çalışmalar BPA’nın genler ve davranışlar üzerinde değişikliğe sebep olduğunu gösteriyor.

BPA’ya maruz kalan hamile farelerin yavrularında anksiyete,kavrama bozuklukları ve agresyon gözlemlenmiştir.

Bu araştırma anne rahminde BPA’ya maruz kalmanın çocuğun davranışları üzerine ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.

Ve bu çalışmada kız çocuklarının erkek çocuklara göre BPA’ya daha duyarlı olduğu vurgulanmıştır.

Amerika Tıp Birliği tarafından düzenlenen başka bir araştırmada 6 ila 19 yaş arasındaki 2.838 kişinin idrarındaki BPA miktarı incelendi ve yüksek oranda BPA’ya maruz kalan insanların obezite olma riskinin 2.6 kat daha fazla olduğu kanıtlandı.

Harvard Halk sağlığı okulu,Vancouver Simon Fraser Üniversitesi ve Ciccinnati Çocuk hastanesi ortak bir çalışma düzenledi. Bu çalışmada 244 anne ve çocuklarının kohort verileri kullanılarak BPA konsantrasyonları ve 3 yaşındaki çocukların davranışları arasındaki ilişkiyi inceledi.

Bu çalışmada yüksek BPA’ya maruz kalmış çocukların hiperaktif, saldırgan, endişeli ve depresif olduğu gözlemlenmiştir.

Ayrıca Exeter Üniversitesinde yapılan bir çalışmaya göre kardiyovasküler hastalığı olan kişilerin idrar örneklerindeki BPA miktarının yüksek olduğu tespit edilmiştir.

BPA’nın zararlarına her gün yenisi eklendiğinden dünyadaki birçok ülke biberonlarda BPA kullanımını yasaklamıştır. Ancak bu ülkelerde bazı tüketici grupları yasağın sadece biberonlar ile kalmayıp tüm yiyecek ve içecek ambalajlarında yasaklanması için hükümetlere baskı yapıyor. Bunun en son örneğini İngiltere’nin de için de bulunduğu 18 ülke ,Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA)’nın Mayıs 2013 ‘te BPA ile ilgili risk değerlendirmesi yapmasından önce bir toplantı yaptı.

Breast Cancer UK 2010 yılında yapmış olduğu imza kampanyası sonrasında 2011 yılında İngiltere’de biberonlarda BPA kullanımı yasaklanmıştır. Kurum bu yasağın EFSA’nın 2013’teki kararını beklemeden tüm yiyecek ve içecek ambalajlarında uygulanması için İngiltere hükümetine çağrıda bulundu.

Görüldüğü gibi bazı ülkeler BPA’nın tüm yiyecek ve içecek ambalajlarında yasaklanması tartışırken, maalesef ülkemizde biberonlarda dahi yasağı söz konusu değil. Ülkemizde de yasaklanana kadar kullandığımız yiyecek-içecek ambalajlarının .biberonların, her türlü bebek gereçlerinin BPA’sız olmasına dikkat etmemiz gerekmektedir. Cam malzemelerin kullanılması sağlık açısından daha uygun olacaktır.

KAYNAKLAR;

http://www.foodproductiondaily.com/On-your-radar/BPA/Call-for-drug-style-tests-on-bisphenol-A-after-research-finds-heart-disease-link

http://www.foodproductiondaily.com/On-your-radar/BPA/UK-charity-urges-government-to-ban-BPA-in-food-and-drinks-packaging

http://www.foodproductiondaily.com/On-your-radar/BPA/Chemists-dispute-BPA-link-to-obesity

http://www.foodproductiondaily.com/On-your-radar/BPA/BPA-effects-can-last-for-four-generations-says-study

http://www.foodproductiondaily.com/On-your-radar/BPA/ACC-savages-BPA-study-linking-chemical-to-poor-child-behaviour

Haberdar ol